Veelgestelde vragen over de afvalinzameling tijdens de Corona-crisis

In deze onzekere tijd merken we dat er ook veel vragen leven over de afvalinzameling. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Wordt mijn afval nog gewoon ingezameld?

Wij doen er alles aan om de inzameling van het huisvuil zo lang mogelijk vol te houden. De huis-aan-huis-inzameling van het rest- en GFT-afval heeft daarbij de hoogste prioriteit. Daarna volgt voor ons de inzameling van de wijkmilieuparkjes (PMD, glas en textiel). Als derde willen we de milieuparken zo lang als verantwoord mogelijk open laten.
Mocht het zover komen dat we door ziekte van medewerkers niet meer alle taken kunnen uitvoeren, dan richten we ons (volledig) op het ophalen van rest- en GFT-afval aan huis. Mochten er wijzigingen zijn dan melden we dat op onze website en via onze gratis app AFVALWIJZER. Kijk hier voor een overzicht van actuele afvalinformatie en eventuele wijzigingen in de inzameling.

Waarom komt de inzamelwagen eerder door de straat dan normaal?

Vanwege de corona-maatregelen mogen er maximaal twee medewerkers op één inzamelwagen. We hebben daarom ook onze extra inzamelwagens ingezet om toch het huisvuil op de afgesproken dag in te zamelen. Hierdoor zijn de routes verdeeld over de wagens en kan het zijn dat de inzameling eerder plaatsvindt dan u van ons gewend bent. Zet daarom altijd uw afvalcontainer voor 7.30 uur aan de straat. Dan starten we namelijk met inzamelen. En zijn we eerder dan normaal, dan weet u zeker dat uw container wordt leeggegmaakt.

Kunnen jullie niets doen aan de file bij het milieupark?

Bij de milieuparken is het erg druk, veel mensen zijn in de tuin bezig of hun huis aan het opruimen. Vanwege de corona-maatregelen kunnen we echter maar maximaal vijf auto's tegelijk op het milieupark toelaten. Hierdoor kunnen wachtrijen ontstaan en daar kunnen we helaas niets aan doen. 
Onze milieuparken sluiten ondanks de wachtrijen wel op de normale tijden. Dus komt u een half uur voor sluitingstijd of later?  Dan kan het gebeuren dat u niet meer voor sluitingstijd aan de beurt bent. U wordt hier dan over ingelicht door een medewerker van het milieupark. Wij rekenen op uw bergip hiervoor!

Kunnen jullie de containers van de wijkmilieuparkjes niet vaker leegmaken?

Net als op de milieuparken merken we ook bij de wijkparkjes dat er veel mensen aan het opruimen zijn. Daardoor zijn de containers in de wijk voor PMD, textiel en glas vaak sneller vol. We ledigen de meeste wijkparkjes iedere werkdag en op de drukste plekken komen we zelfs op zaterdag. Ook tijdens de feestdagen worden veel containers extra leeggemaakt. Onze medewerkers kunnen alléén de spullen ín de containers meenemen. Al het afval dat ernaast wordt geplaatst moet door de gemeente worden opgehaald. Voorkom dus zwerfvuil en plaats geen afval naast de container! En zit de container vol? Neem het dan nog even mee naar huis en kom later terug.

In de media lezen we dat we textiel straks niet meer kwijt kunnen. Hoe zit dat bij ons?

Ook de afvalverwerkers merken de gevolgen van de corona-crisis. Zo zijn winkels voor tweedehandskleding gesloten, is de vraag naar gerecycled glas flink afgenomen en raakt ook de afzetmarkt voor gerecycled plastic verzadigd. Op dit moment kunnen we het afval nog kwijt via de afvalverwerker. U kunt uw textiel, PMD en glas nu dus nog bij de wijkparkjes inleveren. Maar we kunnen niet voorspellen hoe zich dit de komende maanden ontwikkelt. Zodra de situatie wijzigt, laten we u dit via de website en gratis app Afvalwijzer weten.
Lees ook: Spaar uw textiel even op!