Afvalcontainers voor rest- en GFT-afval

Ieder huishouden in de gemeente Leudal, Maasgouw en Roerdalen heeft recht op twee afvalcontainers van RD Maasland: een grijze voor het restafval en een groene voor het GFT-afval. Deze containers krijgt u in bruikleen en behoren bij het woonhuis. Als u verhuist blijven de containers dus bij het huis achter.

 

Er zijn diverse containers met verschillende inhoud verkrijgbaar:

Rest: 240- 140 – 80 - 60 - 40 liter

GFT: 140 - 80 - 60 - 40 liter

NB. wilt u een 80, 60 of 40 liter container, dan krijgt u een een container van 140 liter, met daarin een inzetbak, waardoor het volume wordt verkleind.

U bepaalt zelf welk volume uw container moet hebben. Hiermee bepaalt u tevens de hoogte van de afvalstoffenheffing (=basistarief) die uw gemeente u in rekening brengt. Meer informatie over de tarieven kunt u vinden op de website www.bsgw.nl.

RD Maasland registreert het aantal keren dat u de container voor lediging aanbiedt. Binnen het basistarief kunt u 14x Restafval en 26x GFT-afval aanbieden. Biedt u uw container vaker aan dan brengt de gemeente deze extra aanbiedingen u apart in rekening.

Let op: uw gevulde afvalcontainer mag niet zwaarder zijn dan 75 Kg (een citybin mag max. 23 Kg beladen zijn). Zwaardere containers kunnen de inzamelwagens niet tillen en dan kan uw container niet worden leeggemaakt.Lees ook: tips voor het gebruik van uw afvalcontainer of Uw container niet (helemaal) leeg?.

Tarieven

De gehele financiële verwerking loopt via uw eigen gemeente. De gemeente stelt dus ook de tarieven van de verschillende soorten volumes vast. Wilt u hier meer informatie over, neem dan contact op met uw gemeente of kijk op www.bsgw.nl.

Container aanvragen

Gaat u in een nieuwbouw-huis wonen, dan dient u uw containers aan te vragen via het formulier containerwisselingen. U kunt dan zelf het volume van uw container bepalen, op basis van uw gezinssamenstelling. Mocht u tijdens de eerste zes maanden na het betrekken van uw woning merken dat het volume niet toereikend is of juist te groot, dan kunt u de containers kostenloos wisselen. 

Omwisselen containers

Mocht u het volume willen wijzigen, bijvoorbeeld omdat u gezinssamenstelling wijzigt, dan kunt u dit aanvragen via het formulier containerwisselingen. U wordt gebeld over de exacte datum dat wij uw container komen omwisselen.

LET OP: Wilt u het volume van uw contianer wisselen nav het nieuwe afvalbeleid vanaf 1 januari 2022, wacht dan nog even. In september krijgt u een brief waarin precies staat uitgelegd hoe u een gratis containerwisseling kunt aanvragen in de aanloop naar het nieuwe afvalbeleid.

U hoeft niet thuis te blijven voor het omwisselen van de container(s), maar u dient uw 'oude' container(s) wel buiten klaar te zetten, zodat we deze meteen kunnen omruilen. Indien de oude container niet klaar staat, wordt een nieuwe afspraak ingepland. Als we 2 keer onverrichter zaken bij u aan huis zijn geweest dient u zelf een nieuwe afspraak aan te vragen.

NB. De kosten voor een omwisseling worden bepaald door de gemeente. Uw gemeente kan u daar meer over vertellen.

Omwisselen container ivm (brand)schade
Is uw container beschadigd tijdens de inzameling, dan zorgen we ervoor dat dit zo snel mogelijk wordt hersteld. Is uw container echter op een andere manier beschadigd, bijvoorbeeld door brand vanwege vuurwerk of barbecue, dan dient u de kosten voor de vervangende container zelf te betalen. U krijgt van ons een factuur en zodra we de betaling ontvangen hebben, krijgt u een nieuwe container.
Een reparatie van uw container kunt u aanvragen via het formulier containerwisselingen.