Vanaf 2022 wordt het PMD-afval in de gemeente Maasgouw en Roerdalen 1 keer per 2 weken opgehaald. 

- Alleen in de doorzichtige gratis PMD-zakken.
- Zoveel mogelijk zakken bij elkaar, aan de kant van de weg waar u normaal uw container zet.
- Zakken dichtknopen en zoveel mogelijk aan elkaar binden.
- Zakken niet volproppen, deze scheuren dan sneller en zijn lastig op te pakken voor de inzamelaar.
- Alleen LEEG verpakkingsmateriaal in de zak. Schoon hoeft niet, maar geen etensresten erin laten zitten!
- Verkeerd afval? Dan blijft de zak staan.

Gratis PMD-zakken worden huis-aan-huis verstrekt. 

 

In de gemeente Leudal blijft de inzameling van PMD via wijkparken.

Kijk op www.mijnafvalwijzer.nl bij Inzamellocaties voor de dichtsbijzijnde PMD-containers.

Voor de inzameldienst en de verwerker dient het zichtbaar te zijn welk afval wordt aangeboden. Is het PMD afval niet zichtbaar dan volgt afkeur van de partij waardoor het afval als restafval afgevoerd dient te worden, hetgeen kostenverhogend werkt. Het is daarom niet toegestaan PMD afval in grijze of blauwe vuilniszakken aan te bieden, maar alleen in een doorzichtige zak. 

Voor het PMD-afval worden daarom speciale plastic zakken beschikbaar gesteld. De zakken worden niet huis aan huis verspreidt. U kunt ze ophalen bij het gemeentehuis in Heythuysen of bij de SPAR in Ell.

Om zwerfafval tegen te gaan vragen we u om het PMD in gesloten zakken in de container te werpen. Dit om te voorkomen dat de wind het lichte plastic wegblaast tijdens het leegmaken van de verzamelcontainer. 

 

Wat is PMD-verpakkingsmateriaal?

PMD is een afkorting voor Plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), Metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en Drinkpakken (zoals sappen en zuivel). Een aanzienlijk deel van het dagelijks weggegooide huishoudelijk afval (restafval) wordt gevormd door deze PMD terwijl ze grondstoffen bevatten die heel goed kunnen worden hergebruikt. Wilt u precies weten wat er bij het PMD mag, kijk dan op de uitgebreide WEL/NIET-lijst.

Hoe zit het met de plastic flessen waar bleekwater, spiritus of terpentine in heeft gezeten?

Lege kunststof flessen bleekwater, spiritus en plastic verpakkingen van andere agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammoniak mogen bij het PMD. Verpakkingen van montagekitkokers echter niet. Dit laatste valt onder chemisch afval. Deze verpakkingen kunt u gratis inleveren tijdens de KCA inzameling of bij het milieupark.

Waarom PMD inzamelen?

Uit onderzoek is gebleken dat ons restafval voor 70% bestaat uit afval dat we kunnen hergebruiken. Een groot deel van ons restafval kunnen we dus nog scheiden zodat het voor hergebruik geschikt is. Om afval scheiden te stimuleren is nu besloten Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD) via één systeem in te zamelen. Dat is gemakkelijker voor u en zo willen we bereiken dat er meer afval kan worden hergebruikt en minder restafval verbrand. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee, want verbranden is zonde en duur!

Waarom kan PMD nu wel goed samen?

De techniek op het gebied van afvalscheiding is inmiddels zo goed ontwikkeld dat het voor de afvalverwerker tegenwoordig vrij gemakkelijk is om plastic, metaal en drinkpakken goed van elkaar te scheiden. Dit gebeurt grofweg als volgt. Bij aankomst in de fabriek wordt al het PMD op een lopende band gegooid. Het metaal en blik wordt via magneten uit de berg gehaald. Kunststof verpakkingsmateriaal wordt via speciaal afgestelde blazers eruit geblazen. Zo blijven tot slot alleen nog de drinkpakken over. De drie gescheiden afvalfracties kunnen vervolgens ieder op hun eigen manier worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

Wat gebeurt er met het ingezamelde PMD-afval?

Het gescheiden PMD verpakkingsafval wordt gerecycled. Dit draagt bij aan een beter milieu: minder afval en minder CO2-uitstoot. Van blik wordt nieuw blik gemaakt. Het kunststof wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe kunststof producten, maar ook voor vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleece-kleding. Nog een paar voorbeelden: Van 55 gerecyclede PET-flessen kan een slaapzak worden gemaakt, en van 4 PET-flessen een brooddoos. 
Sap- en zuivelpakken bevatten meerdere belangrijke onderdelen om te hergebruiken: papier, plastic en aluminium. De techniek is nu zo ver dat men deze onderdelen van elkaar kan scheiden. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en worden meer grondstoffen hergebruikt.