Veelgestelde vragen

Vragen over huisvuil en uw container

Hoe laat moet ik het afval buiten zetten?

Alle inzamelroutes beginnen om 7.30 uur. Vanaf dit tijdstip dienen de containers klaar te staan.

Hoe vaak is mijn container leeggemaakt?

In uw container zit een chip waarmee geregistreerd wordt hoe vaak u uw container laat leegmaken. Deze gegevens worden aan uw gemeente doorgegeven. Wilt u weten hoe vaak uw container is leeggemaakt dan kunt u dus contact opnemen met uw gemeente. * gemeente Leudal (0475) 85 90 00 (maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur, vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur) * gemeente Maasgouw (0475) 85 25 00 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur) * gemeente Roerdalen (0475) 538 888 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur).

Ik ben een vereniging of bedrijf, kan ik ook een gft-container of grijze container ontvangen?

Alleen verenigingen kunnen een groene GFT- en een grijze restafvalcontainer ontvangen. Bedrijven moeten zelf bij een afvalinzamelaar een container huren. Mocht u interesse hebben om uw bedrijfsafval door ons te laten afvoeren en verwerken, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer (0475) 59 46 32. Of stuur ons een email via info@rdmaasland.nl.

Ik wil graag een extra container ontvangen, kan dit?

Ieder huishouder krijgt één container per afvalsoort (voor gft en restafval). Het is namelijk de bedoeling dat er zo veel mogelijk afval gescheiden wordt. Heeft u een medische indicatie, waardoor één container niet volstaat, dan kunt u tegen overlegging van een medische verklaring bij uw gemeente een extra container aanvragen. U kunt dit ook digitaal doen via het formulier containerwisselingen.

Ik wil graag een kleinere of grotere container; hoe kan ik deze aanvragen?

U kunt dit doorgeven via het formulier containerwisselingen op onze website. U krijgt via RD Maasland bericht wanneer de omwisseling zal plaats vinden. Voor deze omwisseling hoeft u niet thuis te blijven.

Wat gebeurt er als de container tijdens de lediging per ongeluk in de inzamelwagen valt ?

De medewerkers van RD Maasland melden dit zodat een nieuwe snel zal worden geleverd. Toch kan het geen kwaad als u dit ook nog doorgeeft aan RD Maasland, (0475) 59 46 32 . U betaalt geen extra kosten.

Wat gebeurt er als feestdagen door de week vallen?

Op feestdagen die op werkdagen vallen, zamelt RD Maasland niet in. De reguliere route wordt verplaatst en ingehaald. De info wordt door de gemeente gepubliceerd en door RD Maasland.

Wat moet ik doen als de container gestolen wordt of verbrandt?

Diefstal dient u te melden bij de politie. Tevens meldt u dit bij RD Maasland. U krijgt een nieuwe container geleverd na betaling van een factuur. Dit dient als bewijs voor uw eigen verzekering. Immers de container behoort toe aan het pand dat u bewoont en dient opgenomen te zijn in WA. Verbranding door eigen schuld ( bbc-kolen bv ) : ook hiervoor geldt dat u een nieuwe container krijgt geleverd na betaling. Het verbrande exemplaar wordt ingenomen. U kunt RD Maasland telefonisch bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en 13.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer (0475) 59 46 32. Of u kunt ons een bericht sturen via email info@rdmaasland.nl

Wat moet ik doen als de container stuk is zonder mijn eigen schuld ?

Dit kunt u melden bij RD Maasland waarna een nieuwe wordt geleverd met hetzelfde volume als de oude. De kapotte wordt meegenomen door RD Maasland. Deze hoeft niet leeg te zijn. De omwisseling is gratis. Mocht het euvel verholpen kunnen worden middels een reparatie, zal dit overigens de voorkeur hebben. Een eventuele reparatie kunt u aanvragen via het formulier containerwisselingen.

Wat moet ik doen met de container als ik verhuis?

Bij verhuizing dienen de containers achter te blijven bij het pand. Ze behoren immers toe aan dit pand.

Wordt kunststof apart ingezameld?

Kunststof verpakkingsmateriaal (flacons, flessen, folies en zakken) wordt apart ingezameld omdat het een waardevolle grondstof is die we goed kunnen hergebruiken. In de gemeenten Leudal en Maasgouw kunt u uw kunststof verpakkingsmateriaal samen met blik en drinkpakken in de PMD (plastic, metaal, drinkpakken) containers van de wijkparkjes gooien. In de gemeente Roerdalen wordt het kunststof verpakkingsmateriaal samen met drinkpakken (PMD) een keer per vier weken huis-aan-huis ingezameld. Kijk op uw afvalwijzer of op www.mijnafvalwijzer.nl voor de juiste inzameldagen. Vanaf 1 januari 2022 wordt in de gemeente Maasgouw en Roerdalen het PMD een keer per twee weken aan huis ingezameld. De PMD zakken krijgt u thuis geleverd. In de gemeente Leudal blijft de inzameling van PMD via wijkparken, maar er komen wel speciale PMD-zakken. Let op: de inzameling van kunststof via de wijkparkjes of huis-aan-huis inzameling is alleen bedoeld voor kunststof verpakkingsmateriaal als flessen, flacons, folies en zakken. Heeft u grotere stukken kunststof zoals speelgoed, of tuinstoelen dan dient u dit in te leveren via het milieupark. Dit soort kunststof is namelijk vervaardigd uit samengesteld materiaal en kan daardoor niet als pure kunststof worden gerecycled.


Vragen over milieuparken en uw afvalpas

Ik ben mijn afvalpas kwijt; kan ik een nieuwe krijgen?

U kunt een nieuwe afvalpas aanvragen bij RD Maasland, tel. (0475) 59 46 32. Of via het contactformulier op onze website. De eerste pas wordt gratis verstrekt; voor elke volgende pas die op dat adres wordt aangevraagd, worden kosten in rekening gebracht. In december 2021 ontvangt u een nieuwe afvalpas. Deze afvalpas hebben inwoners van Maasgouw en Leudal vanaf 1 januari 2022 nodig om toegang te krijgen tot het milieupark. Daarnaast kunnen inwoners van Maasgouw, Leudal én Roerdalen de pas gebruiken om de ondergrondse restafvalcontainer te openen als u een keer meer afval heeft dan in uw eigen container past. In de brief bij de afvalpas staat precies uitgelegd hoe dat werkt.

Kan ik ook elektrische apparaten inleveren op het milieupark?

U kunt al uw elektrische apparaten gratis inleveren op het milieupark.

Mag ik alle soorten grof vuil aanbieden?

Tegen betaling achterlaten op milieupark: Autobanden (niet toegestaan overige bandsoorten) met velg € 2,50 per stuk (granuband), Bouw- en sloopafval (herbruikbaar en vrijgekomen bij bouw, sloop, renovatie van gebouwen en werken; geen zand, asbest, materialen verontreinigd met roet), Bruikbare huisraad, Grof huisvuil (o.a. bankstellen, matrassen ), Hout (A: onbehandeld hout, B: behandeld hout, incl.verf, beits, lijm, spijkers, C: bielsen en verrot, beschimmeld hout), Puin (samenstelling steen/beton, geen zand), Restafval, grote stukken kunststof (b.v. speelgoed, tuinstoelen- en tafels). Gratis achterlaten: Asbest (dubbel verpakt in doorzichtige plastic en maximaal 15 platen per afvalpas), Frituurvetten, Kleding, schoenen, Klein gevaarlijk afval, Metaal en blik, Autobanden zonder velg (max. 4 stuks), Flacons, Papier en karton, (vlak)glas (geen autoruiten), Wit- en bruingoed, tuin- en snoeiafval (max. 2m3 per week), Kunststof verpakkingsmateriaal (flacons, kuipjes, folies, zakken). Niet aan te leveren Wij accepteren géén vrachtwagen- en tractorbanden. In Maasbracht en Roggel kunt u ook géén zand, tuinaarde, asfalt en grond aanbieden

Wat zijn de openingstijden van het milieupark?

De milieuparken in Maasbracht en Roggel zijn geopend op: - dinsdag tot en met vrijdag van 9.00u tot 12.00u en van 12.30u tot 16.30u. - zaterdag van 8.30u tot 14.00u. - gesloten op zondag, maandag en feestdagen. De brengvoorziening voor tuinafval in Baexem is elke zaterdag van 8.00 tot 15.30 uur vanaf medio maart tot en met november. Het milieupark in Montfort is geopend: - van maandag tot en met donderdag van 12.30 tot 16.30 uur - op vrijdag van 12.30 tot 18.00 uur - op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur


Overige vragen

Aan wie betaal ik afvalstoffenheffing ?

De gemeente legt op en int de heffing. Wilt u meer informatie over de tarieven of uw afvalstoffenheffing, neem dan contact op met BsGW, www.bsgw.nl.

Hoe wordt de afvalstoffenheffing berekend?

De afvalstoffenheffing bestaat naast een vast bedrag uit een variabel bedrag dat is gebaseerd op de inhoudsgrootte van uw afvalcontainer. Voor dit bedrag kunt u uw restafval (grijze afvalcontainer) 14 keer laten ophalen en uw groenafval 26 keer per jaar. Alleen als u uw restafvalcontainer vaker aan de weg wilt zetten, komen daar nog extra kosten bovenop. Wilt u meer informatie over de tarieven, dan kunt u contact opnemen met uw gemeente of met BsGW, tel. 088 8420 420 (lokaal tarief) of via www.bsgw.nl. Vanaf 2022 betaalt u een vast bedrag per jaar en een bedrag per keer dat u het restafval aanbiedt. Hoeveel dit is, verschilt per maat container. Hoe beter u het afval scheidt, hoe minder vaak u de restafvalcontainer aan de straat hoeft te zetten en hoe minder u dus betaalt. Als u meer restafval heeft en kiest voor een 140 liter of een 240 liter restafvalcontainer, betaalt u ook een hoger vast bedrag. Voor het GFT-afval en PMD-afval hoeft u niet per aanbieding te betalen. Deze kosten zitten in het vaste bedrag. De gemeenteraad stelt de tarieven definitief vast in december. De BsGW brengt jaarlijks de afvalstoffenheffing in rekening. Uw heffing bestaat dan uit het vaste bedrag per jaar plus de kosten van alle keren dat u de grijze container aan de straat heeft gezet.

Kan ik grof vuil laten ophalen?

RD Maasland voert ook het ophalen van Grof Huishoudelijk Afval aan huis uit. Dit betreft dan huisraad die niet kan worden hergebruikt. Heeft u nog bruikbare spullen, dan kunt u deze laten ophalen door het kringloopbedrijf. Puin, grond, asfalt e.d wordt niet meegenomen. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn om een wagen vol te kunnen laden, nemen we contact met u op om aan te geven wanneer we het grof vuil komen ophalen. De voorrijkosten hiervoor bedragen € 30,- en voor het afval betaalt u tot een ½ m3 € 10,00 en tot 1 m3 € 20,00. U kunt u ons op werkdagen bereiken van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer (0475) 59 46 32 of via e-mail info@rdmaasland.nl.

Tot hoe laat is RD Maasland bereikbaar?

RD Maasland is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer (0475) 59 46 32. U kunt ons uiteraard 24 uur per dag bereiken via email info@rdmaasland.nl. We streven ernaar om uw email binnen 48 uur te beantwoorden, mits het geen weekend of feestdagen betreft.

Wat betaal ik aan RD Maasland?

Als burger betaalt u enkel en alleen aan uw gemeente middels de afvalstoffenheffing. De gemeente bepaalt de hoogte van de tarieven en welke diensten met betrekking tot afvalinzameling en verwerking hiervan worden betaald. Ook de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval door RD Maasland wordt uit deze heffing bekostigd. Wilt u meer informatie over de tarieven of de afvalstoffenheffing, dan kunt u contact opnemen met BsGW via 088 8420 420 (lokaal tarief) of kijk eens op www. bsgw.nl.