Inzameling PMD Maasgouw en Roerdalen

PMD is een afkorting voor Plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), Metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en Drinkpakken (zoals sappen en zuivel). Een aanzienlijk deel van het dagelijks weggegooide huishoudelijk afval (restafval) wordt gevormd door deze PMD terwijl ze grondstoffen bevatten die heel goed kunnen worden hergebruikt.

Om het PMD tot een grondstof met goede kwaliteit te kunnen recyclen is het belangrijk dat er geen 'verkeerd' afval tussen het PMD belandt. Kijk daarom op deWEL/NIET-lijst PMD wat er precies bij het PMD mag. En twijfelt u? Raadpleeg dan het Afval ABC op de website www.mijnafvalwijzer.nl of via de gratis app Afvalwijzer. U kunt daar uw afvalsoort intypen en leest vervolgens waar u het afval kwijt kunt.

Inzamelvoorwaarden
PMD wordt 1x per twee weken aan huis ingezameld. Op uw afvalkalender leest u de op welke data we bij u in de straat het PMD komen ophalen.

Uw PMD dient u aan te bieden in de speciale zakken die drie keer per jaar huis-aan-huis worden bezorgd. In Roerdalen worden de zakken in de weken 5, 23 en 40 bezorgd. In de gemeente maasgouw vindt in de weken 7, 25 en 42 een bezorgronde van PMD-zakken plaats.

Zit het afval niet in zo'n speciale zak, dan kunnen we PMD helaas niet meenemen. Ook indien er verkeerd afval in de PMD-zak moeten we het afval helaas laten staan. 

TIP: Heeft u meerdere zakken voor de pmd-inzameling, bindt deze dan zoveel mogelijk aan elkaar vast. Dit voorkomt dat de zakken bij harde wind wegwaaien. Let wel: niet aan een lantaarnpaal of raam vastmaken, want dat maakt het inzamelen juist lastig!

Heeft u meer inzamelzakken nodig, dan kunt u deze gratis ophalen op de volgende uitgiftepunten: 

 • Maasbracht bij de balie van het gemeentehuis
 • Herkenbosch containerparkje Schaapsweg (bij sportvelden), 6075 EH
 • Herkenbosch Supermarkt Jan Linders, Craenberglaan 13, 6075 HC
 • Melick Laco Sportcentrum Roerdalen Apollolaan 2, 6074 EH
 • Melick Gemeenteloods Kastanjelaan 12, 6074 NC
 • Melick Schutterij St. Andreas, Dorpsstraat 68a, 6074GD
 • Montfort Sporthal Koeweide Achter de Hoven 4, 6065 CW 
 • Montfort Supermarkt Coop, Kampweg 4, 6065 CC
 • Posterholt Sporthal de Wieë Heerbaan 22, 6061 EE
 • Posterholt Plus Bronswijk, Raadhuisstraat 5, 6061 EA
 • St. Odiliënberg MFC de Roerparel Schaapsweg 24 6077 CG 
 • St. Odiliënberg Gemeente Roerdalen Schaapsweg 20 6077 CG (klik hier voor openingstijden Servicepunt)
 • Vlodrop Sporthal Roerhal Angersterweg 8 6063 AV
 • Vlodrop Schaapweg bij containerparkje, woe. 16.00-19.00 uur (winter tot 18.00 uur), zat. 9.00-13.00 uur 
 •   

NB. mocht u juist teveel zakken hebben, dan kunt u deze ook op de uitgiftepunten teruggeven

Wat mag niet bij de PMD-verpakkingsmaterialen?

 • Beschermingsmiddelen tegen corona (handschoenen, schorten en mondkapjes)
 • Verpakkingen met chemische inhoud (zoals terpentine, kitkokers en make-up)
 • Piepschuim verpakkingen
 • Resten papier en karton
 • Verpakkingen met aluminium folie (zoals verpakkingen van chips en filterkoffie)
 • Verpakkingen van medicijnen (bijvoorbeeld doordrukstrips en dialysezakken)

Samengestelde grote stukken kunststof (zoals speelgoed, tuinstoelen) kunt u tegen betaling bij het milieupark kwijt (kosten: € 12 per 0,5 m3). 

Wat gebeurt er met het ingezamelde PMD-afval?
Het gescheiden PMD verpakkingsafval wordt gerecycled. Dit draagt bij aan een beter milieu: minder afval en minder CO2-uitstoot. Van blik wordt nieuw blik gemaakt. Het kunststof wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe kunststof producten, maar ook voor vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleece-kleding. Nog een paar voorbeelden: Van 55 gerecyclede PET-flessen kan een slaapzak worden gemaakt, en van 4 PET-flessen een brooddoos. 
Sap- en zuivelpakken bevatten meerdere belangrijke onderdelen om te hergebruiken: papier, plastic en aluminium. De techniek is nu zo ver dat men deze onderdelen van elkaar kan scheiden. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en worden meer grondstoffen hergebruikt. 

Waarom PMD inzamelen?
Uit onderzoek is gebleken dat ons restafval voor 70% bestaat uit afval dat we kunnen hergebruiken. Een groot deel van ons restafval kunnen we dus nog scheiden zodat het voor hergebruik geschikt is. Om afval scheiden te stimuleren is nu besloten Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD) via één systeem in te zamelen. Dat is gemakkelijker voor u en zo willen we bereiken dat er meer afval kan worden hergebruikt en minder restafval verbrand. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee, want verbranden is zonde en duur!

Waarom kan PMD nu wel goed samen?
De techniek op het gebied van afvalscheiding is inmiddels zo goed ontwikkeld dat het voor de afvalverwerker tegenwoordig vrij gemakkelijk is om plastic, metaal en drinkpakken goed van elkaar te scheiden. Dit gebeurt grofweg als volgt. Bij aankomst in de fabriek wordt al het PMD op een lopende band gegooid. Het metaal en blik wordt via magneten uit de berg gehaald. Kunststof verpakkingsmateriaal wordt via speciaal afgestelde blazers eruit geblazen. Zo blijven tot slot alleen nog de drinkpakken over. De drie gescheiden afvalfracties kunnen vervolgens ieder op hun eigen manier worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen.